Witalabostäder
Huvudmeny
Lyssna

Smidigare att resa för hyres­gäster

Tillsammans med två andra kommunala bostads­bolag deltar Witala­bostäder i ett pilot­projekt som genom­förs av Sveriges Almmän­nytta, KTH i Stockholm och fler därtill. Studien handlar om delad transport och håll­bara sätt att röra sig på. Men för Witala­bostäder är det inte bara en forsknings­studie, för i Kantarellen är arbetet redan igång.

En Nissan Leaf är inkopplad i en laddningsstation.

Witalabostäder står i grepp att starta en ny elbilspool för hyresgäster i Kantarellen. Liknande den elbilspool Njudung Energi har vid Delfinparkeringen.

Witalabostäder är i full färd med att placera en elbil för uthyrning i Kantarellen. Precis som i Njudung Energis bilpool kommer bilen att hyras ut genom tjänsten MoveAbout. Om allt går enligt plan ska den första bilen vara på plats redan i maj.

– Vi riktar oss helt klart till våra hyresgäster, men det är även möjligt för andra att hyra bilen precis som från andra bilpooler som är kopplade till MoveAbout, säger Witalabostäders vd Patrik Styrbjörn.

Eftersom elbilen har sin station i anslutning till ett bostadsområde har Witalabostäder köpt in en bil som de tror ska kunna underlätta livet för hyresgästerna.

– Vi har valt en mindre skåpbil för vi tror att det ofta är i sådana sammanhang man behöver en bil om man inte har en egen bil. Sen kommer vi jobba vidare med spåret att ha vanliga personbilar också.

Måndagen den 26 april kommer representanter från KTH att befinna sig på parkeringen vid Kantarellen för att höra hyresgästernas och allmänhetens idéer och synpunkter. De är på plats mellan klockan 10 och 17 och du som är nyfiken är välkommen att komma dit, ta en fika och berätta hur du brukar transportera sig.

– Vi är en del av det här projektet för att vi vill vara med och utveckla ett mer hållbart samhälle. Att underlätta för delad transport i våra bostadsområden är en del i det arbetet, säger Patrik.

Tisdagen den 27 april hålls ett nytt event, men då på Delfingatan i anslutning till Delfinparkeringen där Njudung Energi har sin elbilspool. Då finns representanter på plats mellan klockan 8 och 17 för att prata med Vetlandaborna.

– Det vi och KTH är nyfikna på är hur man vill förflytta sig i framtiden, vad det är man saknar och vilka behov man har för att förflytta sig.

I projektet ingår även de kommunala bostadsbolagen Strömstadsbyggen och Väsbyhem, men också organisationer och företag som MoveAbout, Sustainable Innovation och inte minst branschorganisationen Sveriges Allmännytta, där Witalabostäder ingår.

– Det här projektet ger en möjlighet för ett allmännyttigt bolag av vår storlek att vara med i den här utvecklingen.

Tittar på fler transport­lösningar

Att ha bilpooler vid bostadsområdena tror Witalabostäder hör framtiden till. Men att det ska vara just bilpooler är inget som är skrivet i sten. Man tittar även på fler sätt att kunna erbjuda tjänster där fler kan dela kostnaden för transporter, för att kunna bidra till ett hållbart samhälle i framtiden.

– Vi tittar på all typ av mobilitet, helt klart. Nu blir det bil den här gången, men det finns inga hinder för att det ska gälla andra resesätt som cyklar eller kollektivtrafik, avslutar Patrik Styrbjörn.

Senast uppdaterad

Navigera vidare

Witalabostäder AB

Besöksadress: Stålvägen 5 C, Vetlanda

Postadress: 574 80 Vetlanda

Bobutiken: 0383-966 00
Jourtelefon: 010-470 51 84
E-post: info@witalabostader.se